Zdravlje
17.04.2017.

Ešerihija vreba: roditelji, obratite pažnju

Kod dece sa urinarnom infekcijom izazvanom ešerihijom koli najčešće se javlja groznica, odnosno visoka temperatura, dok drugi simptomi izostaju. Stoga, ako dete često ima povišenu temperaturu iz nepoznatih razloga, trebalo bi posumnjati na urinarnu infekciju. Takođe, ako (ponovo) mokri u krevetu iako je do tada savladalo taj poriv, može da bude pokazatelj urinarne infekcije.

UGROŽENE ŽENE I DEVOJČICE
Statistika pokazuje da žene i devojčice obolevaju od infekcije uzrokovane ešerihijom koli u više od 90 odsto slučajeva. Naročito su joj izložene mlađe devojke, seksualno aktivne, kao i trudnice zbog opuštanja urinarnog trakta. Podložne su joj i žene u menopauzi, jer zbog nedostatka estrogena imaju atrofiju sluzokože uretre i bešike, neredovne stolice i ginekološke infekcije.

PREVENCIJA
Prevencija je najvažnija u sprečavanju infekcije. Svakodnevna lična higijena i čistoća su preduslov zdravlja. Savetuje se češće tuširanje, ali izbegavajte da sedite i ležite u kadi jer je voda idealno okruženje za razvoj bakterija. Prilikom odlaska u toalet posebno treba voditi računa. Bešiku praznite odmah, čim osetite potrebu za mokrenjem, nipošto nemojte da trpite.

Važno je piti mnogo vode i čajeva, najmanje dva litra dnevno, jer tečnost ispira bakterije u mokraćnom traktu i smanjuje rizik od urinarfne infekcije. Bledožuta boja urina je znak da ste uneli dovoljno tečnosti.

VITAMIN C
Važna je i probava, za lakši rad creva trebalo bi svakodnevno jesti voće i povrće bogato vitaminom C. Ovaj vitamin jača imuni sistem i proizvodi kiselost urina, koja smanjuje prisustvo bakterija. Korisno je i da makar jedan obrok sadrži jogurt i sok od brusnice.

foto: yumama.com, Cajeviza.net

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno