Porodični odnosi
28.04.2023.

Usadite im prave vrednosti

Vaspitavanje nije nimalo lak zadatak, ali jednog dana ćete se ponositi svojom decom, osnosno ljudima u koje će izrasti, ali samo ako tome pristupite na pravi način. Roditelji i okolina u kojoj dete odrasta imaju ključnu ulogu u formiranju moralnih stavova i vrednosti i zato ih zaštitite od lošeg društva i strašnih medijskih sadržaja. Moguće je da ćete se često pitati odakle da krenete i ima li sve to smisla. Počnite od najranijeg uzrasta, od najjednostavnijih stvari koje deluju tako uobčajeno, kao nešto što se podrazumeva, a što mladima sve više nedostaje. 

1. Poštovanje
Poštovanje je jedna od najvažnijih moralnih vrednosti koju morate usaditi deci. Današnjim klincima nedostaje poštovanja prema drugima, posebno prema starijim osobama, jer misle da se svet vrti samo oko njih. Učeći svoju decu poštovanju, činite uslugu sebi, njima i celom svetu. Život će im biti lepši i ispunjeniji ukoliko se prema okolini  budu odnosili s poštovanjem.

2. Poslušnost
Poslušnost nam nije svojstvena, sa njom se ne rađamo, pa decu već od malih nogu učite da vas slušaju, ali i da se bore za sebe. Deca vole da krše pravila, pa morate biti istrajni i dosledni, kako u kažnjavanju tako i u nagrađivanju. Budite strpljivi, trebaće im vremena.

 

3. Uljudnost
Iako nije teško u svakodnevnoj komunikaciji koristiti reči poput "Hvala", "Molim", "izvoli" i "Izvini", to ne čini ni većina odraslih, a kamo li dece. Da bi stekla ovu dobru i lepu naviku, moraćete često da ih podsećate, ali i da im budete dobar primer. Ako ih na vreme naučite da budu pristojni i uljudni u komunikaciji s drugima, biće takvi zauvek.

 

4. Odgovornost
Verovali ili ne, decu možete naučiti da budu odgovorna još u prvim godinama života. Pakovanje igračaka, odlaganje stvari na mesto ili pomaganje u jednostvnijim kućnim poslovima su lagani zadaci zbog kojih će dobiti osećaj za red i disciplinu. To su osobine koje će im kasnije u životu biti i te kako korisne. .

5. Skromnost
Skromnost se danas ne ceni, iako je reč o divnoj osobini na kojoj počivaju mnogi aspekti života. Ne radi se o tome da deca ne budu ponosna na svoja dostignuća, ali moraju znati da preuzmu odgovornost za sopstvene postupke i da priznaju kada su pogrešili. Takođe, važno je i da se ne hvališu, da ne omalovažavaju druge, da sebe realno sagledavaju...

6. Pristojnost
Iako pristojnost možda i nije uobičajena moralna vrednost, ona nedostaje brojnim pripadnicima mlađih generacija. U nekim slučajevima nisu krivi roditelji, već okolina u kojoj se deca kreću. Potrudite se da svom detetu duboko usadite dobre manire kako ne bi palo pod uticaj lošeg društva.

7. Iskrenost
Svi smo svesni činjenice da je u svakom aspektu života najbolje biti iskren i uvek govoriti istinu, bez obzira na sve ostalo. Upravo su laži jedna od čestih roditeljskih briga kod odrastanja dece. Ako ih naučite iskrenosti od malih nogu, nećete morati da brinete o tome kada odrastu.

foto: benjamin-manley-unsplash,edsavi30-pixabay

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi
27.
Oct
2023
Porodični odnosi