Porodični odnosi
06.02.2018.

Da razvod manje boli

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, svaki četvrti brak u Srbiji završi se razvodom. Kod advokata zbog razvoda najčešće odlaze Vojvođani i Beograđani – svaki treći brak koji se sklopi u severnoj pokrajini završi se razvodom, a svaki četvrti beogradski brak završi u sudskoj statistici. Prosečna starost muškarca u trenutku razvoda je 43,5, a žene – 40 godina. Najveći broj brakova razvede se u prvih pet godina, a u najvećem broju slučajeva majka je ta koja iz sudnice izlazi kao staratelj.

Kada mama i tata donesu odluku da više ne žele da žive zajedno, deca pate. Ne postoji „bezbolan“ razvod, ali u kojoj meri će biti traumatičan najviše zavisi od toga kako se roditelji postave u tom vrlo delikatnom trenutku za celu porodicu. Psiholog Aleksandra Solujić navodi od čega zavisi kako će deca doživeti razvod roditelja.

Najbitnije je dati detetu što jasnija objašnjenja, u skladu s njegovim uzrastom, kako ono ne bi razvilo svoju interpretaciju događaja, da ne bi sebe krivilo za razvod, da ne bi bilo ljuto, besno, postiđeno. Iako su roditelji u ovom periodu najčešće zaokupljen sobom i svojim osećanjima, neophodno je da razgovaraju s detetom, da mu pruže valjana objašnjenja, jer je to od neprocenjivog značaja za njegov dalji život i odnose koje će graditi.

Deca predškolskog uzrasta često osećaju krivicu, sebe vide kao uzrok razvoda i smišljaju kako da pomire roditelje jer to smatraju svojom odgovornošću. Zato je važno da roditelji uvere dete da razvod nema veze sa njim, da ono nije krivo ni za šta, niti je odgovorno za pomirenje.
U ranom školskom uzrastu deca najčešće tuguju za roditeljem koji je otišao, dok stariji školarci (peti, šesti, sedmi i osmi razred) osećaju bes. To je signal da je detetu neophodan razgovor sa oba roditelja, jer u suprotnom može da postane depresivno i autodestruktivno. Bes koji oseća može se vezati samo za jednog roditelja, a s godinama, pored besa i krivice, kod deteta može da se javi i stid.

Neophodno je da oba roditelja rade na odnosu sa detetom. Pružiti detetu stabilnost u nestabilnim okolnostima i osećaj sigurnosti je takođe veoma važno. Roditelj sa kojim dete nastavlja život treba da koristi sve veštine dobrog roditeljstva. Ali to isto mora da čini i onaj roditelj koji je otišao iz zajedničkog doma.

Foto; medi1.com, huffingtonpost.com, elarroyitense.com.ar, thespruce.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

28.
Mar
2024
Porodični odnosi
27.
Oct
2023
Porodični odnosi