Porodični odnosi
24.12.2017.

Danas slavimo Oce

Početkom 20. veka prvu nedelju pred Božić, kada se slave Očevi ili Oci, poklone su dobijala i deca iz dobrostojećih porodica, ali i sirotinja, jer su bogati ljudi za taj dan „drešili kesu“. Neki su bili istinski dobročinitelji, drugi su kupovali novu i lepu odeću za nekoliko desetina mališana da bi pokazali prestiž u društvu, a tadašnje novine su objavljivale fotografije darove i darodavaca kao primer za ugled drugima.

Stotinak godina kasnije za Očeve ili Oce, kako god da zovete današnji praznik, pokloni mogu da se očekuju samo od tate, dede, eventualno strica, ujaka i dobrog komšije, pa sve njih podsećamo da se spreme. Ne bi valjalo da zbog priprema za novogodišnju noć zaborave da kupe poklone. Bilo bi vrlo nezgodno da ih klinci iznenade i vežu im noge kanapom, kaišom, šalom, ešarpom, a da oni nemaju spreman dar za „drešenje“.

Pored svih onih poklona ispod jelke i sitnica će biti dovoljna. A ako ste u mogućnosti, kupite još koji poklončić i obradujte još neko dete. Možda malog prosjaka, dečka iz komšiluka koji živi samo sa mamom i bakom... O vama neće pisati novine, kao o darodavcima od pre 100 godina, ali vi ćete se lepo osećati.

Foto: berries.com, healthline.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi
27.
Oct
2023
Porodični odnosi