Porodični odnosi
26.10.2017.

Ne gubite nerve. Nikad!

U situacijama kada vas deca "isteraju iz pameti" učiniće vam se da su svaki svoj postupak isplanirali s namerom da vas još više izlude. Ovih deset stvari mogu vam pomoći da koliko-toliko sačuvate pribranost, da postavite zdrave granice i da ne dođete u iskušenje da vičete iz sveg glasa.

1. Dišite duboko
Zamolili ste dete da skupi sve razbacane igračke preko kojih se saplićete i da se spremi za spavanje. Nakom desetak minuta, ponovo ulazite u sobu i zatičete isti nered. Osećate kako vas preplavljuje bes i želite da viknete na sav glas. Pre nego što izgubite kontrolu, izađite iz sobe na nekoliko minuta, zatvorite oči i udahnite duboko nekoliko puta.
Udahnite, izdahnite, udahnite, izdahnite... Ponavljajte to koliko god vam je neophodno. Ponekada je dovoljno samo nekoliko dubokih udaha i izdaha da se priberete i "spustite loptu".
Smirite se i biranim rečima, tihim, ali veoma ozbiljnim glasom recite šta imate. Biće efikasbije od povišenog tona na koji deca često ne reaguju onako kako očekujemo.

2.  Izbegavajte kazne
Kada učite dete da vozi biciklu, da li ga kažnjavate ako ne uspe iz prve? Naravno da ne. Ohrabrujete ga, podržavate i dajte mu savete kako da uvežba vožnju. Psiholozi tvrde da isto tako treba da bude i sa vaspitavanjem.
Većina roditelja ima običaj da kada decu uči novim stvarima to radi uz ohrabrivanje i podrku, ali kada je vaspitanje u pitanju, tada se upotrebljajaju i kazne.
Ukoliko dete u toku igre udari drugo dete ili se prema njemu loše odnosi, najlakše je vikati. Međutim, treba im dati šansu i strpljivo obasniti zbog čega je udaranje druge dece nedozvoljeno i loše ponašanje.

3. Budite dobar primer
Deca uče po modelu pa će stoga usvajati i vaše reakcije kada ste ljuti ili nervozni. U takvim situacijama važno je pokazati razumevanje, poštovanje i pre svega smirenost. Naučite ih koje su posledice lošeg ponašanja, a u nekim situacijama im ponudite mogućnost izbora. Deca vole da se osećaju ravnopravno i da učestvuju u donošenju pojedinih odluka. Naravno, ne treba im davati suviše opcija, a one ponuđene treba da vode ka onome što vama odgova.

4. Govorite smireno i strogo
Umesto da vičete, koristite tih ali strog ton i precizno umerite ponašanje deteta u željenom pravcu. Kada govorite na taj način, deca će jedostavno slušati. Em ćete ih disciplinovati, em nećete morati da gubite glas.

5. Umirite ih, smirićete se
Pre nego što izgubite kontolu, pokušajte da stvatite šta je uzrok lošeg  detetovog ponašanja. Najčešće su nevaljala zato što ne znaju na pravi način da izraze emocije, pa je zadatak roditelja da im pokažu kako da kanališu i iskažu osećanja, želje i potrebe.
Ukoliko neko detetu poruši sve kocke, ono će poželeti da ga udari. Pre nego što počnete da vičete: " Neee, to ne sme da se radi! Prestani!!!" potebno je da i sami sačuvate smirenost i da mu objasnijte da je u redu što je ljut zbog situacije, ali da se ljutnja izražava na drugi način i da udaranje nije opcija.

6. Poštujte sopstvena pravila
" Jelena, isključi TV i dođi da jedeš!" 5 minuta kasnije - " Jelena, isključi TV i dođi da jedeš, ili nećeš ići napolje!", 5 minuta kasnije Jelena i dalje sedi ispred uključenog TV-a. "Jelena, ne šalim se, zaista ćeš biti kažnjena!" Ovakav sitiacija samo će vas frustrirati, a dete će vremenom prestati ozbiljno da vas shvata.
Stoga, ako odlučite da zapretite nekom kaznom za nedozvoljeno ponašanje, onda se potrudite da svoju reč i održite. Poštujte pravila koja postavljate i budite dosledni.

7. Hvalite ih kada su dobri
Deci prija pažnja roditelja, bila ona izavana dobrim ili lošim ponašanjem. Stoga, ukoliko vičete na njih i pretite u prazno, to je i dalje neka vrsta pažnje, pa će deca takva neprihvatljiva ponašanja ponavljati i dalje upravo zbog pažnje koju im pridajete.
Potrudite se umesto toga da pridajete više pažnje dobrom ponašanju, ne samo isključivo kada urade nešto izvanredno dobro, već im dajte pohvale i za ponašanja koja su samo dobra. To će podstači dete da ih ponavlja i time dobije još vaše pažnje, ovaj put pozitivne.

8. Razgovarajte što više
Što je jača i dublja vaša veza i bolja komunikacija sa detetom, biće lakše sprovoditi discipinu.
Upravo u ovom uzrastu kada su skloni da budu najneposlušniji, najveća je i njhova potreba da budu bliski sa vama. Stoga, iskorositie ovaj period odrastanja i ojačajte vezu sa detetom. Dokazano je da deca koja imaju jaču vezu sa roditeljima, skolniji su da prihvataju roditeljsku disciplinu.

9. Postavite se na njihovo mesto 
Da li bi vas povredilo da neko viče na vas? Naravno da bi. Disciplinovanje uz viku loše utiče na samopouzdanje i samovrednovanje dece. Kada vaš šef viče na vas, svakako da se ne osećate prijatno i da ne oraćate toliko pažnju na ono što je rekao već više na ton kojim vam se obraća. Isto je i sa decom. Cilj je da ih naučite šta je prihvatljivo i dozvoljeno, a šta ne, bez vike koja će ih uliniti nesigurnim i osetljivim.

10. Kažite "Izvini"
Ponekada bez obzira koliko se trudili, pratili sva pratila, disali duboko i pokušavali da sačuvate smirenost, u nekim trenucima nemoguće je ne podići glas. To obično biva zbog neke sitnice, ali kada se već desi, sačekajte da se situacija smiri pa nakon toga objasnijte detetu da vaša rekacija nije bila na mestu, ali da je i vama zasmetalo to što vas nije poslušao. Napravite dogovor koji čete poštovati i vi i ono - više pažnje, slušanja i poštovanja.

izvor: parents.com

Foto: fun4us, pinterest, vix, nydailynews.com, okfosters.org

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

28.
Mar
2024
Porodični odnosi
27.
Oct
2023
Porodični odnosi