Dojenje
20.02.2019.

Uzmite ih u naručje

Kontakt „koža na kožu“ između mame i bebe neposredno nakon rođenja, ali i u narednim mesecima, dok se još navikavaju jedna na drugu, ništa ne može da zameni. Studije, ali i iskustva neonatologa, pokazuju da ležanje bebe na golim maminim grudima, a može da posluži i tata, blagotvorno deluje na nezreli i nedovoljno razvijeni organizam – popravlja disanje, podiže nivo kiseonika, reguliše telesnu temperaturu i nivo šećera u krvi, snižava broj otkucaja srca, ublažava stres, obezbeđuje bolji san...

Osim toga, pokazalo se da bebe majki koje forsiraju kontakt „koža na kožu“ ređe pate od ekcema i drugih kožnih oboljenja, bolje sisaju i brže dobijaju na težini. Za razliku od drugih tehnika koje se savetuju roditeljima, ova ne zahteva ni znanje, ni iskustvo, ni posebne uslove, jer vam je za njeno sprovođenje potrebno samo malo vremena u bilo koje doba dana ili noći. Važno je da beba bude golišava, samo u pelenama, i da njen stomačić i grudi dodiruju kožu grudi roditelja.

 

Ako je prostorija nije dovoljno topla, treba se pokriti tankim ćebencetom, mada ni bebi ni bez njega neće pretiti opasnost od pothlađivanja. Ona, pripijena uz mamine ili tatine grudi neće morati da koristi energiju za održavanje sopstvene temperature već da raste i dobija na težini.

Kontakt koža na kožu

Kontakt „koža na kožu“ posebno je važan za prevremeno rođene bebe i one male telesne težine, a dragocen je i za roditelje. Mami će držanje čeda na golim grudima ubrzati laktaciju, a i njoj i tati će pomoći da uspostave emocionalnu vezu, da osete roditeljske instinkte, da probude intuiciju i da poprave samopouzdanje. Kontakt „koža na kožu“ oslobađa hormone sreće koji ublažavaju stres i deluju umirujuće, što je u prvim danima i mesecima bebinog života neophodno i njoj i mamama i tatama.

A koliko ovaj kontakt utiče na lučenje mleka i uspostavljanje ritma dojenja, zna naša Milena Popević, vršnjačka savetnica za dojenje. Ona će se s budućim majkama družiti na još jednoj radionici za podršku dojenju u organizaciji Dečjeg sajta. Zakazali smo je za četvrtak 28. februar od 11 do 14 časova. Ako želite da dođete i da se pripremite za slatke muke koje vas čekaju, prijavite se za učešće jer je broj mesta ograničen. Kliknite OVDE, a mi ćemo vas čekati u u Sportskom centru „Šumice“, Ustanička 125.

Foto: dreamstime_m_39113475-MitaStockimages

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Kuhinje i pribor TS-230-ZE
Guralica TS-230 Zelena
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.000,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Tobogani 634-crveni
Tobogan za decu 634
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.799,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Drvene igračke J06558gb
Štand za sladolede J06558
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
6.900,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Klackalice 40502CT
Konjić na ljuljanje Sugar 40502
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
10.140,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno