Ako je verovati meteorolozima, pred nama je miholjsko leto koje valja pametno iskoristiti. Izvesno je da preko radne nedelje nema mrdanja, ali zato svaki naredni vikend možete da provedete u prirodi. Ako vam nedostaje inspiracija ili stručan vodič kroz najlepše predele Srbije, odlučite se za jedan ili za sva tri izleta koje organizuje Klub „Džepovi prirode“.
 

Bešnjaja i kanjon Voljevice – subota 13. oktobar

Polazak u 6.30 h iz Sarajevske ulice (ugao sa Drinskom). Prvo se ide do Kragujevca, zatim do sela Bukorovac. Staza dužine oko 17 km, sa usponom od 750 m, počinje kod vodenice na kraju sela i ide preko brda i dolina, a zatim i kroz kanjon Voljevice. Nakon pauze za ručak kreće se za Beograd.
Iznos kotizacije: 1.500 dinara, a za članove kluba sa plaćenom članarinom 1.400 dinara.
 

Borski Stol i Veliki Krš, Borsko jezero,
Lazarev kanjon, Lazareva pećina – subota 20. oktobar – nedelja 21. oktobar

1. dan: Polazak u 6 h iz Sarajevske ulice. Putuje se preko Petrovca i Žagubice do Borskog jezera. Nakon duže pauze za šetnju i kafu nastavlja se putovanje preko Bora do planinarskog doma ispod Borskog Stola gde je obezbeđen smeštaj u četvorokrevetnim sobama sa zajedničkim kupatilom i kuhinjom u kojoj je moguće pripremiti hranu. U dogovoru sa domaćinom, može da se naruči pasulj za večeru.
Nakon ulaska u sobe kreće uspon na vrh Veliki Stol (1.155 m). Staza se prelazi za jedan sat, sa usponom od 150 m, a nizbrdo se, ka domu, ide brže.

2. dan: Buđenje u svitanje. Nakon čaja, kafe i pakovanja rančeva kreće se kombijem do prevoja Cepe, a odatle počinje pohod na Veliki Krš (1.148 m). Do vrha je potrebno oko sat i po, dva. Silazi se istom stazom, a zatim sledi vožnja preko Bora do sela Zlot, gde se stiže oko 13 h. Tu počinje šetnja Lazarevim kanjonom, stazom dugom oko kilometar i po, a onda sledi uspon ka vidikovcima na obronku planine Malinik. Obilazak Lazareve pećine planiran je pre kretanja na uspon
Za Beograd se kreće oko 17 časova, a usput se pravi pauza za ručak. U Beograd se stiže oko 22 sata.
Iznos kotizacije: 3.500 din (noćenje, prevoz, organizacioni troškovi), a za članove kluba sa plaćenom članarinom 3.400 dinara.
 

Gvozdačke stene – subota 27. oktobar

Polazi se u 6.30 h iz Sarajevske ulice, preko Valjeva i Debelog brda do zaseoka Vinčina voda koji se nalazi na oko 1.000 metara nadmorske visine. Staza duga 10 kilometara prolazi kroz livade i šume oivičene strmim stenama sa kojih se pruža fantastičan pogled na Drinu. Nakon završene pešačke ture kombijem se ide do Debelog brda, a odatle pešice do planinarskog doma ispod Velikog Povlena gde je zakazan ručak. Za Beograd se kreće oko 18 h.
Iznos kotizacije: 1.400 dinara, za članove kluba 1.300 dinara.

Detalje o dokumentaciji, opremi, ishrani i dodatne instrukcije potražite OVDE.

Prijave i uplate se primaju sredom u kafeu knjižare Delfi, (Resavska, SKC) od 16 do 18 h, a za sve dodatne informacije pozovite Branislava Makljenovića na 064/35-05-652 osnivača Kluba „Džepovi prirode“, pišite mu na klub.dzepoviprirode@gmail.com ili posetite Fejsbuk stranu klubdzepoviprirode.

Foto: Džepovi prirode