Zdrava ishrana
03.03.2017.

Pašteta od leblebija

Domaće paštete su prava riznica vitamina i brojnih drugih korisnih stvari za dečiji organizam. Paštetu od leblebija možete napraviti brzo i lako, a ova žitarica predstavlja sjajnu zamenu za meso, bogata je biljnim vlaknima koja podstiču varenje, a ujedno štiti srce, jača kosti i obezbešuje dovoljnu količinu gvožđa organizmu.

POTREBNO:
• 1 šolja skuvane leblebije (250 ml)*
• 1 čen belog luka
• 3-4 kašike maslinovog ulja
• 1/2 kašičice seckanog peršuna (ako koristite svež, 2-3 grančice)
• so i biber po ukusu
• voda, ako je potrebno (najbolje ona od kuvanja leblebije)

PRIPREMA:
Sve sastojke staviti u seckalicu ili blender i mutiti dok ne dobijete kompaktnu masu. Ako je smesa previše gusta, dodajte malo vode u kojoj je leblebija kuvana. Pripremljenu paštetu možete čuvati nekoliko dana u zatvorenoj teglici u frižideru!

* Kuvanje leblebije: potopite sirovu leblebiju u vodu i neka odstoji preko noći (12-15 sati). Što duže stoji potopljena, vreme kuvanja će biti kraće. Nakon što su odstojale, prebacite leblebije u šerpu, dodajte još vode i kuvajte 1.5 – 2 sata.

Vaše ideje za zdravu užinu servirajte na jednom ovakvom zanimljivom tanjiru - pogledajte OVDE. 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno