Čorbica s mlevenim mesom – ukusno i bogato

Potrebno je
300 g dva puta samlevene junetine, 1 glavica crnog luka, 2 veće šargarepe, 2 krompira, ½ glavice celera, 50 ml ulja, suvi biljni začin, 1 jaje.

Priprema
Sitno iseckan crni luk pržite na zagrejanom ulju dok ne postane staklast, a zatim dodajte mlevenu junetinu i dinstajte desetak minuta. Zatim dodajte narendanu šargarepu i narendan celer, sipajte šoljicu vode i pustite da se krčka dok tečnost ne ispari. Nalijte oko 1,5 l vode, dodajte kašiku suvog biljnog začina, poklopite i sačekajte da proključa. U međuvremenu ogulite krompir i iseckajte ga na sitne kockice pa dodajte u ključalu čorbu. Krompir bi trebalo da se skuva za 5 do 10 minuta. Čim svo povrće omekša, dodajte 300-500 ml vode i jedno umućeno jaje, isključite ringlu, poklopite i ostavite da krčka.
Pre služenja pospite sitno seckanim peršunom ili dodajte po kašičicu pavlake u svaki tanjir.

Foto: popsugar.com

Pileći file sa sirom – ceo ručak za tili čas

Potrebno je za 4 osobe
2 veća pileća filea, 8 šnita suve mesnate slanine, 200 g mocarele, so, biber, 50 ml ulja

Priprema
File podelite na dva dela tako da svaka osoba dobije po komad. Svaki komad zasecite po polovini, skoro do kraja pa malo izlupajte tučkom za meso. U sredinu svakog komada stavite po dve šnite slanine i mocarelu isečenu na tanke kolutove, dobro pritisnite pa pržite po 10 minuta sa svake strane na gril tiganju u koji ste sipali malo ulja.
Poslužite uz zelenu salatu ili turšiju.

Foto: diys.com

Vanila kolač iz šolje – brzo i jednostavno

Potrebno je
110 g šećera, 110 ml mleka u koje ste dodali kašičicu limunovog soka pa pustili da malo odstoji, 50 ml suncokretovog ulja, 1 jaje, 1 kašičica ekstrakta vanile, 50 g brašna, na vrh noža sode-bikarbone, trunčica soli

Priprema
Umutite jaje sa šećerom, mlekom, uljem i vanilom, pa dodajte brašno koje ste pomešali sa sodom-bikarbonom i solju. Sve dobro umutite viljuškom pa rasporedite u četiri šolje srednje veličine koje ste prethodno podmazali maslacem. Pecite u mikrotalasnoj rerni 1-2 minuta na 500 stepeni, dok se smesa ne izdigne i dok se ne stvori fina korica.
Kolače ukrasite šarenim mrvicama.

Foto: finedininglovers.com