Hrskava prasetina iz rerne

Potrebno je
komad od oko 3 kg prasetine, 2 kašike masti, so, limenka piva

Priprema
Meso operite i dobro prosušite ubrusom pa oštrim nožem blago zasecite kožu. Prasetinu prvo istrljajte mašću, a zatim solju tako da dopre do svih delova komada mesa. Stavite mesu u pleh u koji ste sipali tek toliko vode da prekrije dno pa stavite u rernu koju ste prethodno zagrejali na 250 stepeni. Kad meso počne da rumeni na svakih pola sata prelijte kožicu sa malo piva.
Dužina pečenja zavisi od težine mesa, ali računajte na to da vam za svaki kilogram treba sat vremena pečenja, a možda i više kako biste dobili divnu hrskavu kožicu. Kad pečenica bude gotova, ostavite je da se „odmori“ sat vremena, pa je tek onda secite.

Foto: asdagoodliving.co.uk

Božićna česnica

Potrebno je
1 kg brašna, 6 dl mleka, 50 ml ulja, 2 jaja, kocka kvasca, dve kašičice soli, kašika šećera, 1 novčić.

Priprema
U maloj posudi u mlakom mleku rastopite kvasac i šećer, dodajte dve kašike brašna i sačekajte da „proradi“. U dublju posudu sipajte 2/3 brašna i so, pa u sredini napravite udubljenje. U njega uspite nadošao kvasac i ulje, a zatim, dok neprekidno mešate rukom, dosipajte mlako mleko i na kraju jaje. Dodajući brašno po potrebi mesite dok ne dobijete glatko testo. Vratite ga u vanglu, pokrijte čistom krpom i ostavite na toplom mestu da nadođe. Kad se količina testa udvostruči, prebacite ga na brašnom posutu radnu površinu, lagano ga premesite i podelite na 10-12 loptica. U jednu ubacite novčić, pa je zajedno sa ostalim smestite u podmazanu tepsiju tako da ni vi ne znate gde je parica kad se česnica ispeče.
Pogaču premažite razmućenim žumancetom u koje ste sipali kap-dve ulja, radi sjaja, a možete i obilato da je pospete susamom. Pecite na 200 stepeni dok korica ne postane tamnorumena. Ispečenu česnicu umotajte u čistu krpu i držite je na toplom mestu do služenja.

Foto: keeprecipes.com