Školarci
16.06.2018.

Ne dižite im tenziju

Čak i da ste do sada bili oličenje „kul“ roditelja koji nikada nisu paničili zbog visoke temperature, polaska u vrtić, odranih kolena, čvoruga na glavi, prebijenih prstića, pa su vam deca „u komadu“ stigla do kraja osnovne škole, od danas će vam nervi biti napeti kao strune. U kakvom će stanju biti roditelji-paničari ne treba ni zamišljati, ali svima čije osmake očekuju tri važna završna ispita, školski psiholozi poručuju samo jedno – radite šta znate, samo vašu nervozu ne prenosite na decu.

Za ponedeljak 18, jun zakazano je polaganje završnog testa iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, u utorak 19. juna se polaže matematika, a u sredu 20. juna kombinovani test sa pitanjima iz fizike, hemije, istorije, biologije i geografije. Sva polaganja počinju u 9 i traju do 11 časova. Do tada, do ponedeljka ujutro, imate dovoljno vremena da se izborite sa svojim strahovima i strepnjama i da istovremeno relaksirate svoje dete.
Umesto tenzije, pružite im podršku, pokažite razumevanje za njihova osećanja i pomozite im da ih prevaziđu.

Danas, ma kakav uspeh iz škole dete nosilo i ma koliko bilo spremno ili nespremno za testove, ne smete da mu pothranjujete strah od neuspeha, pesimizam, ali ni nerealna očekivanja. Potrudite se da dan započnete bez prekora i rasprava, uz zajednički doručak. Zajedno isplanirajte vreme koje dete treba da posveti obnavljanju gradiva, ali imajte na umu da ono u naredna dva dana treba da bude daleko kraće od vremena za relaksaciju, druženje i porodičnu zabavu.
Neka deca će, a među njima ima i „vukovaca“ sa maksimalističkim očekivanjima, osrednjih i slabih đaka, imati potrebu da sede nad knjigom do ponedeljka, ali ih od toga treba odvratiti.

Bolje je da dete sa vama ode u šetnju, posetu rođacima i prijateljima, da pozove drugare, da se opusti uz društvene igre, muziku ili hobi, ukoliko ga ima, a da učenju posveti tek sat-dva. Deci treba objasniti kako da rade test, da ne brzaju, da razmišljaju, da pažljivo čitaju zadatke i da prvo rešavaju one koji su im najlakši, jer je to daleko konstuktivnije i korisnije od prebacivanja tipa „Trebalo je da počneš da se spremaš još jesenas“ ili „Sve bi bilo lakše da imaš više bodova iz prethodna tri razreda“.
Umesto toga treba im reći da će se na testovima, čak i ako im se sada čini da ništa ne znaju, setiti mnogih odgovora čim budu videli pitanja.

U nedelju uveče treba spremiti đačku knjižicu, olovke, odeću koje dete planira da obuče, da sve to ne bi tražilo navrat-nanos, a u ponedeljak valja ustati na vreme, doručkovati i sa puno optimizma ispratiti osmaka u školu. Važno je da dete bude naspavano i sito, jer će samo tako moći da se koncentriše na zadatke.
Naročito je važno, poručuju psiholozi, da, kada Ministarstvo prosvete objavi tačne odgovore, ne grdite dete zbog svake greške koju je napravilo i da mu stvarate dodatnu tenziju za preostale testove.

Inače, mali maturanti na osnovu uspeha iz 6, 7. i 8. razreda iz škole od ove godine „nose“ do 60 bodova, a sa tri testa najviše 40. Testovi iz srpskog i matematike mogu da im donesu po 13, a kombinovani test maksimalno 14 bodova.
Preliminarni rezultati biće objavljeni u petak 22. juna do 8 sati, a konačne liste u četvrtak 28. juna. Predaja lista želja zakazana je za 29. i 30. jun, zvanični rezultati raspodele po školama biće objavljeni 8. jula, a upis će se obaviti 9. i 10. jula.

Foto: dailyasianage.com, mathnasium.com, itsalwaysautumn.com, babble.com, huffingtonpost.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

06.
Mar
2024
Školarci
20.
Sep
2023
Školarci
05.
Sep
2023
Školarci