Školarci
19.04.2023.

Pažljivo birajte školu

Do male mature i upisa u srednje škole ostalo je dva meseca. Za decu koja od malih nogu znaju čime žele da se bave i onu izrazito nadarenu za određene predmete, odnosno oblasti, izbor škole će biti lak, ali će zato na mukama biti svi oni osmaci koji nisu spremni za donošenje ovako važne odluke. Na sreću, i oni i njihovi roditelji mogu da potraže pomoć stručnjaka za profesionalnu orijentaciju.

Profesionalna orijentacija, pomoć na koju porodica može da računa

Profesionalna orijentacija pruža pomoć i podršku u donošenju životno važnih odluka, kao što je izbor srednje škole, ali i fakulteta. Zahvaljujući njoj osnovci mogu bolje da upoznaju sebe, svoje sposobnosti, talente i osobine bitne za izbor budućeg zanimanja, da otkriju u čemu su najbolji, koliko napora mogu da ulože u ostvarenje ciljeva, kako se odnose prema radu, neuspehu, nagradama i kaznama. Program profesionalne orijentacije obuhvata testiranja, savetovanje i informisanje.

Testovi koji se rešavaju u pisanoj formi služe za utvrđivanje sposobnosti, interesovanja, motivacije, radnih navika i nekih karakteristika ličnosti koje su važne za profesionalni izbor. Iz njih može da se vidi da li je neko vođa, timski radnik, individualac, kreativac, medijska ličnost, umetnik, humanitarac, istraživač, naučnik…
Nakon toga se test studiozno analizira, pa se na osnovu rezultata deci daje preporuka. Uvek im se predočava koja je škola za njih dobar izbor, koja nije i koje su im alternative. Za decu koja se pripremaju za srednju školu najbolje je da rade test u osmom razredu, a za srednjoškolce četvrtom razredu srednje škole.

Najteže je kada dođu svestrana deca koja su uspešna u svemu. Njima odlično idu i strani jezici, i matematika i ostale prirodne nauke, dobri su u muzičkoj školi, interesuje ih ekologija... To su deca koja imaju veliki potencijal, ali ne znaju na koju oblasti da se fokusiraju i koju školu da izaberu. Ona se uz pomoć testa usmeravaju na ono što im najviše leži, kao što se za decu koja imaju jasna interesovanja i sklonosti, ali ne i dobar uspeh, na osnovu testa traži alternativa. Svako dete je priča za sebe i tako im se pristupa.
Dobro urađena profesionalna orijentacija je prevencija budućih problema s kojima se suočavaju oni koji izaberu pogrešnu školu ili fakultet.

Prilikom izbora škole neka ih vodi razum, ali i ljubav prema profesiji

Pri izboru škole, pored sklonosti i interesovanja, treba uvek sagledavati i mogućnosti za zaposlenje. Idealno bi bilo da među traženim profesijama na tržištu rada dete za sebe pronađe najinspirativnije zanimanje.
Ako upišete dete u pogrešnu školu, koja mu ne leži, suočićete se s lošim uspehom, otporom, velikim brojem izostanaka i izdacima za privatne časove koje ćete morati da mu plaćate. Profesionalnom orijentacijom se predupređuju takvi problemi i zato je ne treba izbegavati.

Potražite pomoć i savetnika za planiranje karijere

Deci koja najčešće ne znaju šta koja profesija zahteva od njih, prva adresa treba da bude školski psiholog. Ali za savet mogu da se obrate i savetnicima za planiranje karijere u svim većim filijalama Nacionalne službe za zapošljavanje.

Foto: Victoria_Watercolor-pixabay

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Prazne pernice 000017465
Pernica 1zip 1preklop Shine 48073
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.499,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Ranac 2 u 1 Curved Trianglum 26960
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.999,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Ranac 2 u 1 Cyber 72074
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
5.990,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Ranac 2 u 1 Cyber 73108
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
5.990,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

06.
Mar
2024
Školarci
20.
Sep
2023
Školarci
05.
Sep
2023
Školarci