Školarci
04.01.2018.

Mala matura po novom

Vesna Nedeljković, pomoćnica ministra prosvete, izjavila je da je promenjen sistem bodovanja za upis u srednje škole i da će sadašnji i budući osmaci iz škole moći da ponesu najviše 60, a da će na završnom ispitu moći da osvoje još maksimalno 40 poena. Ona je izjavila da se Ministarstvo i ranije zalagalo za promenu upisne politike, jer su želeli da se znanje koje đaci pokažu na testu vrednuju više od uspeha postignutog u šestom, sedmom i osmom razredu, pošto je „jagma za ocenama u školi postala teret i za đake, nastavnike i roditelje“.

Pomoćnica Srđana Verbića precizirala je da će ispiti iz srpskog i matematike nositi po 13 bodova, a kombinovani test 14 bodova, kao i da će na testu biti više pitanja otvorenog tipa. Inače, do sada su đaci za uspeh iz škole dobijali 70 bodova, dok se matura vrednovala sa 30 bodova.

Zbog prepisivanja i raznih drugih nepravilnosti koje su uočene na maloj maturi prilikom polaganja ispita tokom prethodnih godina, ministar Mladen Šarčević najavio je još u septembru da se razmišlja o postavljanju kamera. On je naveo da je njegovom Ministarstvu dostavljeno mišljenje Rodoljuba Šabića, poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, „da na završnom ispitu može da postavi kamere koje će snimati iz ptičje perspektive, jer se na taj način neće videti lica dece i profesora, već samo pokreti“.

Izvor: Blic
Foto: usprv.org.rs, mala-matura.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

06.
Mar
2024
Školarci
20.
Sep
2023
Školarci
05.
Sep
2023
Školarci