Školarci
12.09.2017.

Tako mali, a već „direktori“

Uprkos brojnim najavama Mladena Šarčevića, ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, ova školska godina nije počela uvođenjem đačkih uniformi, pa je i dalje sve ostalo na nivou ideje. Sa 600 škola se još pregovara, a unificiranu školsku odeću za sada su dobili samo učenici I/3 OŠ „Sveti Sava” u beogradskom naselju Vrčin i to zahvaljujući donaciji modne kreatorke Dragane Ognjenović.
Novopečeni prvačići od juče u klupama sede, kako sami kažu, kao direktori, u sakoima i sa kravatama.

Nova školska uniforma sašivena je od kvalitetnih materijala, kako bi bila izdržljiva, kako bi se manje prljala i gužvala, a sastoji se od tamnoplavih sakoa, svetloplavih košuljica, narandžastih tregera, kravata i dokolenica. Dečaci imaju tamnoplave pantalone, a devojčice suknjice iste boje.

Iako se na ideju o uvođenju obaveznih đačkih uniformi došlo, između ostalog, i zbog smanjivanja socijalnih razlika, nameće se pitanje da li roditelji mogu da izdvoje 6.000 dinara, koliko košta jedan komplet. Uniforme se, prirodno, kupuju na početku školske godine, u isto vreme kad i školski pribor i udžbenici, što će samo dodatno opteretiti roditelje, naročito ako imaju više od jednog osnovca.

Ministar Šarčević priznaje da cena uniformi može da bude potencijalni problem.
– Ne moraju uniforme da koštaju 6.000 dinara. Ovo je samo primer kako to može lepo da izgleda, a jednog dana, kada budemo srećnija i bogatija, moći ćemo svi da imamo ovakve uniforme. Ministarstvo prosvete će se truditi da preko svojih fondova pomaže škole i posebno roditelje sa slabijim materijalnim statusom u sprovođenju ovog projekta – istakao je ministar i najavio da će u naredne dve godine uniforme biti uvedene u sve škole u Srbiji.

Foto: Beoinfo

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

06.
Mar
2024
Školarci
20.
Sep
2023
Školarci
05.
Sep
2023
Školarci