Školarci
11.09.2017.

Pet prioriteta đaka-prvaka

Bilo da vam je jedinče sada krenulo u prvi razred, bilo da imate i prvaka i starijeg školarca, vaš život se u proteklih desetak dana, od 1. septembra, znatno promenio u odnosu na letnje mesece. Vi ste veći deo dana na poslu ili kod kuće dok vam je dete u školi, pa ono malo vremena koliko provodite zajedno treba da iskoristite što racionalnije, kako biste bili uključeni u sve što mu se dešava.
Neće uvek biti lako, često će vam nedostajati barem sat-dva za sve što treba da obavite, a da pritom ne dozvolite da vam školovanje, druženje i vannastavne aktivnosti vašeg deteta ili dece padnu u drugi plan.

Početak svake nove školske godine u potpunosti menja dinamiku porodice. Rano ustajanje, odvođenje i dovođenje dece i domaći zadaci zahtevaju vreme, kao i razgovori o svemu što se detetu dešavalo tokom dana. Sve to može da vam donese mnogo zadovoljstva, naročito ako dete s radošću ide u školu i s lakoćom izvršava svoje obaveze, ali i frustracijama, jer stvari ponekad umeju da se iskomplikuju.
Kako god da se osećate, makar u početku ćete morati da nađete način da svom detetu u svemu budete podrška, jer će od ovih prvih dana umnogome zavisiti njegov odnos prema učenju, želja za isticanjem i postizanjem dobrih rezultata.

Osećaj sigurnosti
Važno je da vaše dete odvojenost od kuće i roditelja ne doživi traumatično, kao ni povratak iz škole, i zato se trudite da atmosfera u vašem domu bude što harmoničnija. Trenutno je vaše dete u glavnoj ulozi, pomozite mu da briljira.
Iako većina dece dobro prihvata nove obaveze, jer one, istini za volju, i nisu naročito velike, ima i onih prvaka koji ne mogu brzo i lako da se prilagode novom okruženju, učiteljima, disciplini, školskim i domaćim zadacima. Ako vam se učini da vaše dete pati, da nerado odlazi u školu, da ne želi da priča o tome kako je provelo dan, obratite se učiteljici kako biste saznali u čemu je problem.

Smiren i trezven roditelj
Vi i učiteljica morate da budete saveznici. Nemojte da je zivkate svaki čas, da je sačekujete po hodnicima škole i da jurite na svaka „otvorena vrata“, ali svakako treba s vremena na vreme da se raspitate o napretku i prilagođavanju vašeg deteta.
Prvaka podstičite da priča o školi, o svojim osećanjima i frustracijama, a ujedno ga motivišite da vam se „hvali“ onim što je naučilo. Nadgledajte ga dok radi domaće zadatke, ali ih ne radite umesto njega, i preslišavajte ga pesmice.
Svesni ste da na raspolaganju imate malo zajedničkog vremena i zato ga pametno koristite, sa što manje televizije, video-igrica i druge pasivne zabave.

Nova prijateljstva
Sve ono što važi za školu, kao izvor velike sreće i zadovoljstva s jedne strane, ali i frustracija s druge strane, važi i za socijalni život novopečenog školarca. On će s novim drugarima preko radne nedelje provoditi više vremena nego sa vama i mnogi od tih odnosa će ga trajno obeležiti, a neke će negovati do kraja života.
Spremite se da se zajedno s detetom radujete zbog svih lepih stvari koje će im doneti nova drugarstva, ali i da patite s njim kada dođe do sukoba, odbacivanja, nesporazuma... Razgovarajte i osluškujte... Samo tako ćete znati šta se dešava s vašim mališanom, da li se oseća prihvaćeno ili odbačeno, i samo tako ćete moći da mu pomognete da izgradi samopouzdanje i samopoštovanje.

Podrška kad je teško
Pratite njihov izbor prijatelja, budite u toku sa svim što mu se dešava, ali se ne mešajte u te odnose, a naročito u svađe. Tada treba da ga saslušate, da sagledate situaciju iz više uglova, da pokažete razumevanje i da date koristan savet. Kada dođe do sukoba, pokušajte da shvatite kako se vaše dete oseća, zajedno pokušajte da shvatite kako se druga strana oseća, a onda potražite način za rešenje sukoba.
Ne uplićite se direktno, jer ćete tako samo nauditi svom detetu. Zamislite samo na šta bi to ličilo kad bi svi roditelji trčali za svojom decom i rešavali sporne situacije između malih golova.

Dodatne aktivnosti
A kad smo već kod golova, računajte da će vam dete iz dana u dan iz škole dolaziti s raznim flajerima za školice sporta ili škole stranih jezika, sa idejom da počne da svira neki instrument, „čvrstom željom“ da nastavi s baletom ili da se upiše u izviđače... Ne donosite odluke naprečac, dok ne vidite da li vaše dete može da se izbori sa redovnim obavezama, da li ima dovoljno vremena za igru i za druženje ne uvodite mu dodatne vannastavne aktivnosti.
Uostalom, i vi se s mukom nosite sa redovnim obavezama, a kako će tek ono. Razmislite o vremenu koje za to treba izdvojiti, ali i dodatnim troškovima, strpljenju i toleranciji koju morate da pokažete dok vaše dete ne nađe aktivnost koja mu istinski odgovara i koja ga istinski zanima.

A kada je vreme za dopunsko učenje stranih jezika, škole sporta i druge aktivnosti, i kako ih izabrati, čitajte na Dečjem sajtu tokom septembra

Foto: Freepik

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

06.
Mar
2024
Školarci
20.
Sep
2023
Školarci
05.
Sep
2023
Školarci