Školarci
28.08.2017.

4, 3, 2, 1... Počinje škola

Priznajte, hvata vas trema. Vaše dete u petak polazi u prvi razred i vi ste kao na iglama. Pitate se kako će se snaći, kako će se slagati s decom, da li će mu se dopasti učiteljica, kakav će biti đak, da li će se izgubiti na velikom odmoru, hoće li se stideti da pita da ide u toalet...
O čemu god razmišljali, šta god vas mučilo, vreme je da se zaustavite jer škola počinje za samo četiri dana. Setite se, 1. septembar pripada vašem detetu, a ne vama, pa se potrudite da ga relaksirate, umesto da ga plašite školom.
Duboko udahnite, počnite da odbrojavate – 4, 3, 2, 1... – i spremite se za veliku avanturu.

4 dana do 1. septembra
Trudite se da od jutra stvorite pozitivnu atmosferu u kući i da što manje, a najbolje nimalo, ne pričate o školi, osim ako dete to ne zatraži ili inicira. Dozvolite mu da se igra, da gleda crtaće, a bilo bi lepo i da organizujete neku porodičnu zabavu ili šetnju.
Ukoliko vi budete nervozni i uznemireni, to ćete preneti na dete, a onda ćete imati dvostruku brigu. Zato se potrudite da radite ono što prija čitavoj porodici.

3 dana do 1. septembra
Ako već niste odabrali odevnu kombinaciju za svečani prijem prvaka, ne morate da kupujete sve novo, već nabavite samo jedan „poseban“ komad garderobe, pa sve lepo uklopite. Dozvolite detetu da izabere ono u čemu se oseća lepo, prijatno i posebno, jer nikako ne bi valjalo da se polaska u školu seća po previše stegnutom kaišu, kragni koja ga guši ili haljinici o koju se saplitalo.
Ne namećite mu svoju volju i svoj ukus. Džabe vam savršene kikice, ako će vas sa fotografija gledati vaša ljuta kćerka koja nikada do tada nije nosila ovakvu frizuru.

2 dana do 1. septembra
Pozovite nekog od drugara iz vrtića ili dete iz familije koje takođe polazi u prvi razred da se poigraju i da, ako budu imala potrebu, podele svoja razmišljanja o velikom danu koji im predstoji. Ukoliko se ukaže potreba, umešajte se u razgovor da ih opustite i razgalite. Možete da im pokažete vaše slike sa svečanog prijema, biće im zanimljivo.
Ni danas nema razloga da potežete razgovore o školi, učiteljici, disciplini i domaćim zadacima...

1 dan do 1. septembra
Prošetajte do škole, ali tako da dete vodi vas. Zamolite ga da vas odvede do škole najkraćim ili najboljim ili najsigurnijih putem. Podstičite ga da vam objašnjava kako se prelazi ulica, kako se hoda u grupi s drugom decom, zašto na časove ne sme da se kasni. Budite pažljiv slušalac.
Ukoliko su na školi istaknuti spiskovi dece po odeljenjima, proverite koliko ima poznatih drugara, pa ih pozovite telefonom i podelite radost sa njima.
Uveče, pre spavanja, lezite malo s detetom i kroz opušten razgovor saznajte kako se oseća. Ukoliko je opušteno, ne kvarite, a ako je uplašeno, umirite ga pričom o vašem polasku u školu koji i danas pamtite (čak i ako nije bilo tako) kao nešto lepo i uzvišeno.

Veliki dan – 1. septembar
Ustanite na vreme, popijte kafu, razbistrite misli, spremite doručak, pa tek onda budite prvaka. Da, od danas će vaš mališan, vaša mrvica, biti đak. Ne brinite, spreman je za to. Budite ponosni i uživajte u ovom danu.
U školu krenite bez panike, nervoze, grdnje i svađe. Spremite mobilni telefon ili foto-aparat i najlepše osmehe, pratiće vas čitavog života sa porodičnih fotografija.
Iako većina škola nema stroga pravila o pratiocima, gledajte da ne krećete sa celom familijom. Bolje je da vas bake, deke, tetke, stičevi i ostala rodbina sačekaju kod kuće, da sa njima podelite radost i utiske, nego da svi zajedno odvlačite pažnju detetu kojem pripada ovaj veliki dan.
Kad ga učiteljica prozove, poljubite ga, poželite mu sreću i zadržite suze. Zaboga, čekali ste ovaj dan sedam godina – budite ponosni.
Imate đaka-prvaka.

Posle svečanog prijema ili još bolje, sutradan, kad počne vikend, priredite
malo porodično slavlje. Pozovite najbližu rodbinu ili prijatelje, ili detetove drugare.
Nije mala stvar imati prvaka, to je sjajan razlog da častite

 

Foto: Barnasrl.info, Understood.org

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

06.
Mar
2024
Školarci
20.
Sep
2023
Školarci
05.
Sep
2023
Školarci