Školarci
28.08.2017.

Treba li đaku nova odeća?

Zbog estradnih lomova, političkih prepucavanja i ponekog sportskog događaja kraj avgusta protiče bez čuvenih upozorenja koji se kroz naše medije provlače iz godine u godinu: „Za oblačenje đaka cela plata“, „Odeća i obuća za dva školarca ruše kućni budžet“...
Ne sekirajte se, eto nama koliko danas, sutra ovih naslova, pa ćete moći da čitate do mile volje i da se pitate zašto prvaku morate odmah da kupite barem dva debela duksa, šta će deci već sada punija jesenja jakna i kada je „komplet trenerka“ proglašena za školsku uniformu... Ako sve ove naslove uzmete zdravo za gotovo, pašćete u depresiju, a možete i da razmišljate trezveno...

 

Sudeći po novinskim tekstovima, deca su nam čitavo leto išla gola i bosa, pa im za školu treba komplet nova odeća i obuća. Jer, kako drugačije objasniti spiskove garderobe sa cenama „od do“ i velike iznose koje treba spremiti, kao da trošak za udžbenike i školski pribor nije dovoljan. Da li iko, pita se većina roditelja, sada, kada je udar na kućni budžet najveći, kupuje odeću i obuću koja će detetu biti potrebna tek za mesec-dva?

Niko ne kupuje sve novo
– Svaki roditelj želi da pruži svom detetu što više, ali ja ne znam nijednog, čak ni one veoma imućne, koji za početak školske godine kupuje kompletno novu garderobu. Obično se prvacima kupi nešto baš lepo za 1. septembar, a posle nam ih u školu šalju normalno obučene. Naravno da će dete dobiti nove patike, sandale ili baletanke ako su mu stare male ili ih je tokom leta ogulilo i pocepalo, ali to nije moranje niti to roditelji rade ako nema para i razloga. Dok su mali školu stvarno ne doživljavaju kao modnu pistu – objašnjava učiteljica sa beogradske opštine Voždovac.
 

Trenerka je postala uniforma
Ni njoj nije jasno zašto većina osnovaca, iako to nije zabranjeno, u školu dolazi isključivo u trenerkama i zašto se ovaj komad garderobe doživljava kao školska uniforma.
– U moje vreme toga nije bilo, škola kao institucija se poštovala, a onda se sve promenilo. Ja sam kad je moj sin bio osnovac insistirala da on nosi farmerke, košulje, majice i dukseve bez upadljivih natpisa ili amblema. I nikada nisam, niti znam nekoga ko je to radio, početkom septembra kupovala debele jakne i dukseve, i garderobu za celu jesen, pa se pitam što nas plaše tim spiskovima i cenama – kaže naša sagovornica.
 

Prostiremo se prema guberu
Pitanje joj je, rekli bismo, na mestu. Detetu ćete kupiti sve što mu treba, ako možete. Odeću i obuću ćete plaćati onoliko koliko vam kućni budžet dozvoli, a to će odrediti i mesto šopinga. Pijaca ili tržni centar, deci to ne bi trebalo da bude važno, posebno ako je reč o mlađim osnovcima. Od marke patika i etikete na majici bitnije je u kakvom će raspoloženju i sa kakvim ambicijama započeti ovu školsku godinu.
Za narednu, 2018/19, ministar prosvete nam po ko zna koji put najavljuju školske uniforme, a one će i bez bombastičnih naslova i sa njima biti realan udar na kućni budžet.

Sad se opustite, dogodine možda nećete moći.

Foto: Hygjylpt.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

06.
Mar
2024
Školarci
20.
Sep
2023
Školarci
05.
Sep
2023
Školarci