Školarci
23.08.2017.

Ocene stižu SMS-om

U pilot projekat e-prosveta od septembra će biti uključeno 200 škola, a prvi servis koji će biti primenjen je e-dnevnik, koji treba da omogući nastavnicima, razrednim starešinama i direktorima brz, jednostavan i pouzdan način vodjenja evidencije, a roditeljima da pristupe podacima iz dnevnika o svom detetu.

Sve osnovne škole koje su uključene u projekat imaće elektronski dnevnik, dok će srednje škole imate dupli unos, i u papirnom i u elektronskom obliku, dok zakon ne dozvoli elektronski unos. Nastavnici će sada, zahvaljujući ovom projektu, osim negativnih primedbi moći da pišu i pohvale za učenike. Veću objektivnost obezbediće činjenica da će svaki nastavnik u e-dnevniku moći da vidi samo ocene iz svog predmeta, pa se učenicima neće prepisivati druge ocene, bilo dobre, bilo loše.

Servis ima i sistem obaveštavanja, tako da će roditelji dobijati SMS-ove o ocenama, izostancima, pohvalama i napomenama, ali tek kad prođe period uhodavanja školskog osoblja. Svaki nastavnik imaće kompjuter, lap-top ili tablet, a verovatnoća da dođe do pada sistema je mala, gotovo nikakva.

E-dnevnik će imati najviši stepen zaštite podataka, jer će se svaki pristup sistemu beležiti. Servis će kada se završi pilot-projekat biti potpuno dostupan svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji. Neće se čekati naredna školska godina kako bI se povećao broj škola koje koriste e-dnevnik nego će biti uvođene u projekat kada se za to steknu uslovi.
– Pilot-projekat e-prosveta ima pet servisa: e dnevnik, e lektira, virtuelni muzeji, informacioni sitem za analitiku učenja, nacionalna platforma za izradu, distribuciju i korišćenje odobrenih digitalnih obrazovnih sadržaja – saopštio je rukovodilac projekta Bojan Radić.

Izvor: Beta
Foto: Teachervision.com, Pixabay

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

06.
Mar
2024
Školarci
20.
Sep
2023
Školarci
05.
Sep
2023
Školarci