Školarci
22.08.2017.

Uz početak škole idu i vaške

Povratak u kolektiv, vrtić ili školu, uvek nosi opasnost da će se vaše dete kući vratiti s vaškama u kosi. Ne očajavajte zbog toga, jer takve se stvari dešavaju svima i odavno nemaju veze s higijenskim uslovima u kojima dete živi.

Ako primetite da vam se dete neprekidno češe, čupka kosu ili se žali da mu nešto gmiže po kosi, proverite da li ima vaške. Ukoliko nađete makar jednu odraslu jedinku ili gnjide, decu ne šaljite u kolektiv dok ih u potpunosti ne ukolonite, a vaspitačicu ili učiteljicu obavestite o tome kako bi se predupredilo širenje na drugu decu. Bitno je da se naoružate strpljenjem i da uradite ovih šest stvari.

Nabavite šampon
Borba s vaškama počinje specijalnim šamponima koji se koristi prema uputstvima proizvođača. Ovi šamponi su veoma efikasni i nakon dva pranja u roku od nedelju dana ubijaju skoro 100 odsto vaški, ali gnjide su otpornije i s njima ide malo teže.

Povadite gnjide
Zbog toga što gnjide mogu da prežive pranje kose specijalnim šamponima, neophodno je da ih sve do jedne uklonitte iz kose. Svaki dan pažljivo pregledajte kosu deteta, a gnjide uklanjajte ručno, jednu po jednu, ili specijalnim gustim češljem. Radite to polako i strpljivo, da dete ne oseti vašu nervozu.

Promenite posteljinu
U porodici u kojoj su se pojavile vaške svima treba pregledati kosu i, ako je potrebno, sprovesti tretman šamponom. Nakon toga operite posteljinu, ćebad, peškire, odeću koja se oblači preko glave, kao i sve kape i šešire, a naročito stvari od vune.

Skraćujte kosu
U situacijama kada se vaške namnože jedini lek je šišanje, jer ih je sa kraće kose mnogo lakše ukloniti. Pogotovo se preporučuje skraćivanje duge plave kose, jer su na njoj gnjide gotovo nevidljive.

Proverite ceo kolektiv
Ako se u porodici ili kolektivu, u vrtiću ili školi otkrije da dete ima vaške, preporučuje se istovremeno sprovođenje tretmana. Dovoljno je nekoliko preživelih gnjida kod jednog deteta da se ovi paraziti ponovo rašire na druge. Zato je potrebno prekontrolisati sve članove porodice i kolektiva, a ne samo one za koje se pouzdano zna da ih imaju. Veće vaške su smeđe do crvenkaste boje, pa se bolje vide u svetloj kosi, a njihova bela jajašca u tamnoj kosi.

Preventiva je najvažnija
Ako znate da u vrtiću ili školi haraju vaške, detetu preventivno prskajte specijalne sprejeve pre odlaska u kolektiv, a za devojčice postoje i gumice za kosu protiv vaški. Ponekad pomaže i ulje lavande koje, ako nanesete nekoliko kapi na kosu ili okovratnik, odvbija vaške od deteta.


Ako niste znali...
* Postoji više od 3.000 vrsta vaški
* Hrane se krvlju iz kože vlasišta
* Najčešće su kod dece do 12. godine
* Nastanjuju se i u najčistijoj kosi
* Odrasla ženka u toku života snese od 200 do 300 gnjida
* Iz gnjide se vaška izleže za oko nedelju dana

Foto: Guardian, Healthline, Healthychild.org

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

06.
Mar
2024
Školarci
20.
Sep
2023
Školarci
05.
Sep
2023
Školarci