Školarci
31.08.2014.

Sve opasnosti nošenja preteškog ranca


Težina ranca ne bi trebalo da bude veća od 10 do 15 odsto težine deteta, ali to najčešće nije tako

Između učenja, domaćih zadataka i vannastavnih aktivnosti, mnoga deca imaju osećaj kao da na ramenima nose svu težinu ovoga sveta. A ponekad je to bukvalno i istina. Nakon što u svoj ranac stave sve potrebne knjige i sveske, ručak i ostale potrepštine, teret koji vaše dete nosi na ramenima može biti ogroman, piše "Huffington Post".

Američka asocijacija ortopedskih hirurga preporučuje da težina ranca ne bi trebalo da bude veća od 10 do 15 odsto težine deteta, ali to nije uvek tako.

Vrlo često deca koja ranac ne nose kako treba na leđima mogu da se povrede.

„Ukoliko se ranac ne koristi kako treba, to može dovesti do povrede mišića i zglobova, kao i do ozbiljnog bola u leđima, vratu i ramenima“, tvrdi ortopedski hirurg Danijel Grin.

Vrlo je lako primetiti kada je teret isuviše velik za dete. Ukoliko ono stenje dok stavlja ili skida ranac, ima crvene tragove na ramenima ili se žali na utrnulost ruku ili prstiju, tada je ranac pretežak.

Pogledajte kakvu sve štetu može naneti pretežak ranac:

Bol u vratu i gornjem delu leđa

Težak ranac može dovesti do toga da se dete naginje napred, što dovodi do nepravilnog držanja vrata i stvara bol u vratu i ramenima otežavajući mišićima i ligamentima da drže telo uspravno.

Ramena

Ramena nisu predviđena da se na njih „kače“ stvari. Kada dete na ramena stavi težak teret, mišići i zglobovi se ukrućuju i to stvara napor zbog koga se promeni i biomehanika.

Kukovi

Može doći do bolova u kukovima ukoliko se dete naginje napred kako bi kompenzovalo težinu ranca, koji ga vuče unazad.

Donja leđa

Promena u držanju, pomeranje tela unapred kako bi se kompenzovala težina ranca može dovesti do bolova u zadnjem delu leđa.

Kolena

Moguć je i bol u kolenima zbog promena u načinu hoda i držanju, koje izaziva pretežak ranac.

Pravilno nošenje ranca

Ranac bi trebalo da bude tik uz telo uz minimalan prostor između leđa i zadnje strane ranca, a njegova dužina ne bi trebalo da bude veća od torzoa deteta.

foto: inhabitots.com, coolmompicks.com

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

06.
Mar
2024
Školarci
20.
Sep
2023
Školarci
05.
Sep
2023
Školarci