Školarci
22.08.2014.

U školu od osam sati


U školama u Srbiji časovi će od 1. septembra i dalje počinjati u osam sati. Ministarstvo prosvete nije razmatralo promenu radnog vremena škola, a takav zahtev zvanično nije stigao, potvrđeno je u Ministarstvu prosvete. Podsetimo, premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je u maju mogućnost da škole od septembra rade od 7 i 30, nakon primedbi da je promena radnog vremena u državnoj upravi stvorila probleme roditeljima koji su tu zaposleni.

U narednoj školskoj 2014/2015. godini ipak ima novina - Ministarstvo prosvete ponovo je uvelo jesenji raspust za osnovce i srednjoškolce u Srbiji, dok taj predah ne važi za vojvođanske učenike, pošto Pokrajina ima drugačiji kalendar obrazovno-vaspitnog rada. Jesenji raspust trajaće samo dva dana, 10. i 11. novembra. Sledi zimski raspust, od 31. decembra do 19. januara, pa prolećni od 9. do 15. aprila.

Školsku godinu najpre završavaju maturanti gimnazija, 22. maja, a sedam dana kasnije, 29. maja, učenici osmog razreda osnovne škole i završnih razreda trogodišnjih i četvorogodišnjih profila u stručnim školama. Osnovci od prvog do sedmog razreda raspuštaju se 12. juna, a ostali srednjoškolci 19. juna.

U školi se praznuju Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu 21. oktobra, Sveti Sava - Dan duhovnosti 27. januara, Dan sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu 22. aprila, Dan pobede 9. maja i Vidovdan - spomen na Kosovsku bitku 28. juna, kada je podela đačkih knjižica u osnovnim školama.

Sveti Sava i Vidovdan se praznuju radno, bez održavanja nastave, a svi ostali praznici su nastavni dani, izuzev kad padaju u nedelju. Radi se i na Dan prosvetnih radnika, 8. novembra.

Učenici i zaposleni u školi imaju pravo da ne pohađaju nastavu na verske praznike i to: pravoslavci - na prvi dan krsne slave, pripadnici Islamske zajednice na prvi dan Kurban-bajrama; pripadnici Jevrejske zajednice, na prvi dan Jom Kipura. Za pravoslavce i katolike neradan je i prvi dan Božića, dok se uskršnji praznici proslavljaju od Velikog petka zaključno sa drugim danom Uskrsa. 

izvor: Danas

foto: kurir-info.rs, dnevnik.hr

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

06.
Mar
2024
Školarci
20.
Sep
2023
Školarci
05.
Sep
2023
Školarci