Jedan od najčešćih uzroka promuklosti u dečijem uzrastu su pevački čvorići ili noduli cantatorii.
Javljaju se kod dece i kod pevača,predavača... Smatra se da nastaju kao posledica velike, preterane upotrebe glasa uz prisustvo vokalnih ekscesa tj. dugotrajnog nepravilnog korišćenja glasa i zloupotrebe glasa- loša impostacija glasa.

To su mala benigna izbočenja lokalizovana na slobodnim ivicama glasnica, na tipičnom mestu- spoju prednje i srednje trećine glasnica , na simetričnim mestima obe glasnice. Smatra se da su čvorići lokalni odgovor tkiva na traumu, sa nastankom otoka, krvarenja u submukoznom prostoru glasnica. Kasnije, taj otok bude zamenjen hijalnom i fobroznom tkivom na glasnici. Sveži noduli su mekani i ružičasti čvorići, a stariji su beličasti i tvrdi čvorići na glasnicama. Pevački čvorići NIKADA  ne postaju maligni.
DIJAGNOZA se postavlja na osnovu anemneze i kliničkog pregleda. Obavezan je pregled ORL specijaliste, indirektna laringoskopija (pregled fleksibilnim fiberoptičkim nazofaringoskopom).

Klinički dominantan simptom je PROMUKLOST. Glas deteta je grub, hrapav, mukao i šuman uz prisutan zamor, respiratorni napor.
U TERAPIJI prvo treba sprovesti fonijatrijsku rehabilitaciju. Hirurško lečenje se ne preporučuje kod dece, jer u pubertetu obično nastaje spontana regresija nodula. Hirurško lečenje se sprovodi samo kada fonijatrijska rehabilitacija nije dala zadovoljavajuće rezultate i u slučajevima kada čvorići svojom veličinom dovode do značajih fonatornih poremećaja.

dr Maja Čvorović

 

Slike preuzete sa sajtova www.findhomeremedy.com