Predškolci
28.02.2024.

Upoznajte svoju decu

Jedan od najtežih roditeljskih zadataka, koji često pada u drugi plan zbog zadovoljavanja bazičnih potreba, jeste upoznavanje rođenog deteta. Samo ako znaju kako razmišlja o sebi, drugima i svetu koji ga okružuje, mama i tata će moći da utiču na njegov sistem vrednosti i ličnim primerom i kroz razgovor, ali ne u formi pridika i predavanja već postavljanjem pravih pitanja. Ovia koja vam navodimo kao primer prikladna su za mališane od treće do sedme-osme godine ali će, razume se, odgovori biti u skladu sa njihovim uzrastom. Izvesno je da ćete vi iz njih mnogo naučiti o rođenoj deci, videti gde grešite i šta treba da promenite.

Kako bi opisao/opisala sebe?
Svako dete ume da odgovori na ovo pitanje s tim da će neka opisujući sebe prvenstveno iznositi ono što odrasli i drugari govore o njemu, a druga će se oslanjati samo na sopstveno mišljenje. Odgovori na ovo pitanje će vam biti dobar referentni okvir za to gde se vaše dete nalazi u sopstvenom svetu. Ukoliko dominiraju loše kvalifikacije, pomozite mu da kreira pravu sliku o sebi.

Šta voliš da radiš i šta te raduje?
Cilj ovog pitanja je da se detetova pažnja usmeri na aktivnosti koje ga čine srećnim ako nije reč o preterivanju u igranju video-igrica i gledanju crtaća. Ako vidite da se vaše dete raduje samo tome, potrudite se da ga upoznate sa nekih drugačijim aktivnostima, hobijima, sportovima, novim vidovima zabave na otvorenom...

Šta ti možeš da naučiš druge?
Svako dete treba da bude svesno potreba svih koji ga okružuju, bilo da je reč o odraslima, vršnjacima ili životinjama, ali i činjenice da svi mi zavisimo jedni od drugih. Ovo pitanje pomaže deci i da se osećaju korisno i cenjeno, ali i da ga podseti da može i da treba da nauči baku kako se koristi kamera mobilnog telefona, a drugara da veže pertle.

Šta je najvrednije što imaš?
Ovo pitanje ohrabruje decu da gledaju život sa vedrije strane iako njima to nije lako. Oni dok su mali nisu sposobni da cene ono što se podrazumeva kao što su zdravlje, složna porodica, dobri drugari, redovni obroci... Ukoliko se vaše dete ne seti nijednog od ovih primera kada mu postavite pitanje, podsetite ga na to da sreća počiva na malim stvarima.

Da li bi i zašto želeo/želela da budeš slavan/a?
Odgovori na ovo pitanje pokazaće vam šta vaše dete vidi kao simbol uspeha – novac, moć, luksuz, putovanja, rad za dobrobit zajednice ili čovečanstva. Ovo pitanje će vam otkriti uzore vašeg deteta, zbog čega ćete možda biti srećni, a možda ćete se osećati poraženo, s tim da ćete u drugom slučaju imati vremena da poradite na tome.

Foto:dreamstime_m_142215741-Bakharev, dreamstime_m_104664655-Oksun70

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Vozovi T683
TGV ATLANTIQUE T683 na električni pogon
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
14.999,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Interesovanja 42598lic
Schleich Eldrador Mini Creatures Shadow Ice Robot
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.199,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Torbe na rame 000019227
Ranac đački/torba ručna Be Kind To Yourself Gorjuss 1198GJ04
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.399,00 RSD
4.599,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Roleri TS-S1-PL2, plavi
Roleri plavi, vel. 32-35 
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.899,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

02.
Feb
2024
Predškolci
06.
Dec
2023
Predškolci