Predškolci
06.10.2023.

Ne čekajte da zub zaboli

Iako prvu posetu zubaru treba zakazati pre nicanja prvih zubića, tokom šestog meseca, većina roditelja decu ne vodi stomatologu do treće, četvrte godine. Neki čekaju da detetu izrastu svi mlečni zubi, drugi da se pojavi problem, najčešće karijes, a i jedni i drugi greše.

Kako bi se predupredio ili odložio nastanak karijesa, a i kako bi se dete što pre naviklo na susrete sa zubarom i izbeglo strah, na preglede ga treba voditi od šestog meseca. Dinamiku narednih pregleda odrediće zubar koji će roditelje upoznati sa pravilima oralne higijene i nege zuba. Prvih nekoliko godina dete neće umeti pravilno da pere zube, čak i da mu ta obaveza nije mrska, pa će briga o njegovom oralnom zdravlju biti roditeljska obaveza. To će trajati sve dok ne utvrde da dete pravilno i dovoljno dugo pere zubiće.

Da bi se kod deteta predupredio ili razbio strah od zubarske stolice, vodite ga u stomatološku ordinaciju svaki put kada vi ili neko od ukućana mora na pregled ili na intervenciju. Zajedno sa zubarom treba da ga upoznate sa svim što se radi jer će tako lakše shvatiti da to nije ništa strašno. Naravno, to važi samo za bezbolne intervencije koje ne prate jauci, bolne grimase i liptanje krvi, da efekat ne bi bio sasvim suprotan od željenog.

Kad god dete vodite zubaru potrudite se da stignete na vreme, bez panike i požurivanja, kako bi ono bilo opušteno i da bi moglo da se upozna sa doktorima i prostorom. Dozvolite mu da od kuće ponese omiljenu igračku kako bi imalo nešto što će mu koliko-toliko odvlačiti pažnju i "držati strah", ohrabrite ga pričom o lepom osmehu i zdravim zubima koje će imati kad poraste ukoliko vodi računa o zubima.
A kada pregled prođe, nagradite vašeh malog heroja nekom lepom sitnicom ili ga odvedite u bioskop ili na kolače. Neka ovo postane ritual koji će povezivati s odlaskom zubaru. 

foto: dreamstime_m_128564586-Kneyman

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Lutke oprema KL1732,lic
 Princeza Coralie Set za hranjenje i negu Klein KL1732
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.880,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Interesovanja 101109
Kolica za šoping, 101109
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.415,00 RSD
Veličina
1
2
Sačuvano u omiljne
Drvene igračke J06557gb
Štand za kolačiće i peciva J06557
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.500,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Staze i garaže J04636gb
Drvena garaža J04636
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
8.100,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

28.
Feb
2024
Predškolci
02.
Feb
2024
Predškolci