Bebe
30.05.2018.

Bebe rastu od masaže

Teško je danas naći odraslu osobu koja makar jednom nije izgovorila „Eh, da mi je jedna masaža. Ona bi me vratila u život“ ili „Kada bi me neko sada lepo izmasirao, mogao bih da pomeram kule i gradove“. Znamo mi šta valja i šta prija našem telu, ali to moramo ili da platimo ili da od ukućana „iznudimo“ makar petominutnu masažu vrata.
Znaju i bebe, šta im prija, samo ne umeju to da nam kažu, pa bi valjalo da poslušamo stručnjake koji objašnjavaju blagotvorno dejstvo masaže na najmlađe.

Studije su pokazale da masiranje pomaže bebama da se umire, da bolje spavaju i da manje plaču, a određeni lekari smatraju da masaža pomaže i kod grčeva u stomaku, bolnog nicanja zuba, pa čak i u jačanju imuniteta.
– Masiranjem bebe se stimuliše njen centralni nervni sistem, što pokreće čitavu lančanu reakciju. Mozak proizvodi više serotonina, hormona sreće, a uz to se smanjuje lučenje kortizola, hormona koji predstavlja odgovor organizma na stres. Kao rezultat toga, srčani ritam se normalizuje, a beba postaje opuštenija i srećnija – objašnjava dr Tifani Fild, direktorka Instituta za istraživanje dodira na Medicinskom fakultetu u Majamiju i preporučuje vam da najmanje jednom dnevno odvojite 15 do 20 minuta za masažu bebe.

Masaža stomaka bebe


Stavite ruke na bebin stomačić, u visini pupka, pa ga pet, šest minuta nežno masirajte u smeru kretanja kazaljke na satu. Ako se beba na buni, već uživa, na kraju malo pojačajte pritisak prstima. Ne preterujte, masaža i dalje mora da bude nežna.

Kombinujte masažu i vežbice


Ukoliko vaša beba ima problema sa grčevima ili varenjem, nakon masaže stomačića možete da uradite i nekoliko vežbica. Položite je na leđa, uhvatite je za potkolnice i nežno joj savijajte nožice ka grudima. Držite ih tako 30 sekundi, pa ponovite onoliko puta koliko bebi prija ili dok ne ispusti gasove.

Masaža stopala kod bebe


Nežno, ali čvrsto obuhvatite bebinu nožicu i klizite rukama odozgo na dole, od butina do članaka. Ponovite to najmanje pet, šest puta, pa pređite na drugu nogu. Kad završite sa tim, pređite na stopalca i malene nožne prste. Masirajte ih, golicajte i cmačite, beba će uživati i slatko se kikotati.

A zatim pređite na ručice


Nežno obuhvatite bebinu ručicu u visini ramena i lagano klizite odozgo do šaka. Uradite to nekoliko puta, pa pređite na drugu ruku i sve ponovite. Na kraju izmasirajte bebine dlanove i prstiće.

 

Ne zaboravite na masažu vrata


Položite bebu da leži na leđima pa joj jednom rukom malo podignite glavicu i gornji deo tela, a zatim drugom rukom, tako da palac bude na jednoj strani vrata, a ostali prsti na drugoj, lagano i nežno kružnim pokretima masirajte ovaj deo tela.
Ukoliko beba rado leži na stomaku, vratić i ramena možete da joj masirate onako kako se masiraju odrasli, samo mnogo nežnije. Zatim rukama polako klizite niz leđa i lagno ih masirajte prstima. To će bebi ojačati leđne mišiće i olakšaće im ležanje.

Masaža može da se radi u svako doba dana, ali ne neposredno nakon jela i u trenucima kada je beba gladna, nervozna i neispavana, a idealno bi bilo uveče, nakon kupanja, jer će joj to, između ostalog pomoći da lakše utone u san. Temperatura u sobi treba da bude prijatna, a vi opušteni.
Efekti će biti još bolji ukoliko tokom masaže bebi pevate, pričate uz tihu muziku u pozadini, ako je ljubite i smeškate joj se, a za još bolje rezultate treba vam i adekvatno ulje za masažu.
Mi smo isprobali Mommy care iz „Tosame“ koje sadrži ulje badema i lavande, neven i kamilicu. Badem sprečava isušivanje kože, neven i kamilica je hrane i čine je mekom, a ulje lavande mirisom umiruje. Možete ga naći u „Tosaminoj“ prodavnici ili u njihovom onlajn-šopu.
 

Promo tekst
Foto: oleg-sergeichik-unsplash,khoa-pham-unsplas

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Drvene igračke autic, fi
Drveni autić 
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.400,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Igračke za bebe 154237bc
Pilsan toranj sa lopticama 03566
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.299,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno