Deca
13.02.2018.

Učite ih da se igraju

Za razliku od nas odraslih, deca su iskrena pa teško skrivaju svoja istinska osećanja i misli. Ona ne žele ništa da dele i to otvoreno pokazuju. Ne bismo ni mi podelili mnogo toga, ali nas društvene norme koje klinci još nisu usvojili teraju da koleginici ponudimo polovinu sendviča, da pred goste iznesemo flašu najboljeg vina, da bonus potrošimo na zaostale račune umesto na nove cipele koje dugo želimo...
No, to što deca ne žele ništa da dele ne znači da ne treba da ih naučite da se igraju sa vršnjacima po pravilima koja će sve zadovoljiti.

Da biste u tome pomogli vašem detetu, koristite pozitivne podsticaje, a ne prinudu. Nikad mu ne oduzimajte omiljenu igračku da biste je dali drugom detetu, nikad mu pred drugima ne govorite da je sebično i samoživo, da je loš drug/arica, da se niko neće igrati s njim. Sve ovo je kontraproduktivno, za razliku od pohvala koje treba da uputite detetu svaki put kad svojevoljno poželi da podeli nešto sa drugima. Dok dete malo ne poraste, dok ne napuni barem četiri godine, i dok ne počne da prihvata društvene norme koje važe među odraslima, podstičite ga na igre koje ne podrazumevaju davanje.

Za to su idealni igranje fudbala i dobacivanje, jer lopta nije za jednog igrača, građenje kula i kućica od kockica, pošto četiri ruke brže rade, „kuvanje“ ručka, „lečenje“ lutke i sve aktivnosti na otvorenom, od klackanja do spuštanja niz tobogan, pravljenja sneška belića..
Nažalost, i ove igre često stavljaju dečja osećanja na test, pa će vaša intervencija biti neophodna. Dovoljno je da drugo dete jače šutira, brže slaže kocke i da se spretnije penje uz merdevine tobogana da vaš mališan poželi da odustane i da pokvari igru. Ne brinite ni zbog toga, naučiće vremenom.

Vi u takvim situacijama samo ne smete da tolerišete nalete besa, bacanje igračaka, guranje ili vređanje druge dece. Prekinite igru, udaljite ga, pružite mu priliku da se smiri pa mu strpljivo predočite pravila. Objasnite mu da ne može i ne mora u svemu da bude najbolje, da će vremenom naučiti i da dotle treba da neguje drugarstvo. Ono će brzo naučiti da, ako želi da se igra s drugima, mora da bude fleksibilno i prilagodljivo. Najvažnije je da ga ne kažnjavate i da ga ne izopštavate iz društva jer tako neće moći da nauči šta je poželjno ponašanje, ali će zato o sebi formirati lošu sliku koju će kasnije teško odbaciti.

Foto: scarymommy.com, mindchampsorg.wordpress.com, care.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno