Deca
21.10.2022.

Mama niska, tata visok. A ćerka?

Petogodišnji Maksim jurca po dnevnoj sobi s malom gumenom košarkaškom loptom i navija „Srbija, Srbija“ vešto preskačući ispružene noge tate dvometraša koji nervozno gricka nokte zbog svakog propalog napada i omašenog koša i krišom baca pogled na suprugu koja se u kuhinji propinje na prste da dohvati šerpu s gornje police.
„Nikad od Maksima košarkaš kad mu je mama metar i žilet“, mrmlja sebi u bradu glava porodice.


Formula za izračunavanje visine deteta

 

Za ovog tatu, ali i za sve vas radoznale koji želite da saznate koliko će vam dete porasti, evo formule koja, tvrde neki pedijatri, pouzdano otkriva visinu svakog deteta. Nju ćete izračunati na osnovu pola deteta i visine roditelja.

Za izračunavanje visine dečaka – saberite majčinu i očevu visinu izraženu u centimetrima dodajte 6,5 centimetara i podelite sa 2
Za izračunavanje visine devojčica – saberite majčinu i očevu visinu izraženu u centimetrima oduzmite 6,5 centimetara i podelite sa 2
Pre nego što padnete u depresiju ili počnete da se radujete, imajte na umu da neće sva muška ili ženska deca istih roditelja imati istu visinu jer, na primer, smatra se da mlađa deca rastu sporije. Ako želite da vam dete bude visoko, obezbedite mu pravilnu ishranu i adekvatnu fizičku aktivnost, jer genetika određuje samo 60 do 80 odsto maksimalne visine.
Od treće godine pa sve do početka puberteta dečaci i devojčice rastu ujednačenim tempom, između pet i sedam i po santimetara godišnje. 

Nagli rast dece

Nagli porast brzine rasta kod devojčica nastupa oko 11.godine i traje do prve menstruacije. Dečaci kasnije ulaze u pubertet a kod njih porast brzine rasta kreće oko  13.godine i duže traje, što dovodi do razlike u visini između odraslih muškaraca i žena. Ubrzo nakon sticanja polne zrelosti rastenje se završava.
 

Za rast detata važni su vitamini, proteini, masne kiseline


Deca sa hroničnim bolestima sporije rastu od svojih vršnjaka. Još jedna zanimljivost je da se na prolće brže raste, a sporije u toku zime.Ipak, još uvek nije jasno definisana velika razlika u visini zdrave dece i odraslih istog starosnog doba i pola, pa je ostalo samo da se opustite i uživate u rastu i razviju vaše dece.
 

foto.Freepik

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Guralice 21444-19378
 Interaktivna guralica Vtech, 19378
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
9.999,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Interesovanja 030556,ba
Sto za crtanje Spiderman 030556
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.499,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno