Aktuelno
22.04.2022.

Praznici služe da se družimo s najdražima

Bili vernici ili ne, uskršnje praznike treba provesti u ljubavi i slozi, sa najbližima uz svečanu trpezu. Roditelji, deca, bake, deke, bliža rodbina, najdraži prijatelji, to je ono što simboliše dom, sreću, slogu i radost, kako i priliči najradosnijem hrišćanskom prazniku. Veliki četvrtak i petak služe da se ofarbaju i ukrase jaja, a u subotu valja privesti pripreme kraju, bilo da slavite kod svoje kuće bilo da idete u posetu rodbini.

Deca vole kada se okupe svi koje vole, posebno ako ih ne viđa često. Okruženo tetkama, ujacima, stričevima, kumovima i bliskim prijateljima ono ima priliku da uči o porodičnim i međuljudskim odnosima, i da u svemu tome nađe svoje mesto. Kada dete ima osećaj da pripada zajednici, oseća se spokojnije, a ako shvata da je deo zajednice, ono treba da nauči koliko je važno da joj doprinosi onoliko koliko može. Zato im danas i sutra obavezno poverite neko zaduženje i zamolite ih da vam pomognu.

Za uključivanje dece u jednostavnije kućne poslove nikada nije prerano, samo je važno da im poverite zaduženja koja su u skladu sa njihovim uzrastom. Tako će od malih nogu će početi da stiču radne navike, naučiće šta znači brinuti o sebi i o drugima, i zašto je važno biti odgovoran. Pritom, važno je da iz kuće ne krenu sa ubeđenjem da majka, odnosno žena treba sve sama da radi i da su deca lišena svih obaveza. Ako su mali da vam pomognu u čišćenju i spremanju hrane, mogu da pomognu oko postavljanja stola, bacanja smeća, pravljenju kolača...

Bilo bi sjajno ako biste makar jedan dan uskršnjih praznika mogli da provedete sa bakama i dekama, jer će oni sigurno imati mnogo lepih priča iz detinjstva i sećanja na to kako se nekada slavio ovaj praznik. I još nešto... Ne nervirajte se kad vaša ili suprugova majka dozvoli deci da pojedu sve kolače i porazbijaju skoro sva jaja, iako je to vama bilo najstrože zabranjeno kad ste bili mali. Deca će to zauvek pamititi. Nije važno ko će koga ugostiti, važno je da čitav jedan dan provedete zajedno, jer će to bakama i dekama ispunite srca. Oni žive za vas i vašu decu i zato im pokažite koliko ih volite i koliko su vaši životi bogatiji zato što ih imate.

Foto: nicholas-safran-unsplash,gabe-pierce-unsplash,ekaterina-shakharova-unsplash

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno