Aktuelno
28.04.2023.

Čuvajte se vatre i piva

Ako ne spadate u u one ne tako malobrojne građane Srbije koji će današnji Međunarodni praznik rada provesti radno, već na prvomajskom uranku, u vikendici ili kod rodbine na selu, budite oprezni. Ne preterujte s jelom, zaboravite na alhohol ako morate da vozite, ne glumite super roditelje koji mogu da stignu svaku loptu, izbegavajte nevolje svake sorte i držite decu na oku. 

Nema godine a da izveštaji sa prvomajskih uranka i roštiljanja u prirodi prođu bez nemilih slika gomila smeća koje ostaju za izletnicima. Nepregledna brda plastične ambalaže, limenki od piva, gaziranih i energetskih napitaka, kesice od grickalica i još sto čudesa armija čistača uklanja danima nakon praznika iako je obaveza svakoga od nas da počisti za sobom. Biće još uranaka i piknika, trebaće nam hlad tog drveća, pa ne ložite vatru pod njim, trebaće nam klupe i stolove, ne lomite ih, trebaće nam trava za izležavanje, ne spaljujte je!

Iako sva izletišta imaju „kućni red“, za njega malo ko mari, pa automobilima, da ne bismo „čak“ pet metara nosili vreće s ćumurom za roštilj i ručne frižidere, parkiramo bahato, tamo gde im mesto nije. Kućni red ne predviđa ni treštanje muzike, a posebno ne nadjačavanje i takmičenja za najjače zvučnike, ometanje drugih izletnika, svađe između „pijane mladeži“ i porodičnih ljudi koji „umeju da piju“. Kućnim redom nisu predviđene ni svađe oko najboljih mesta ispod stabala s najvećom krošnjom, ni prepucavanja ko je pre stigao, a naročito nisu predviđene tuče koje svake godine pune novinske stupce.

 

Iako to nema veze sa kućnim redom, već sa elementarnom brigom za sopstveno zdravlje, mnogi će roditelji, pa čak i bake i deke, željni igre sa decom, danas napraviti suvišan dribling, nesmotren zamah reketom za badminton, nepromišljen čučanj, pa će završiti ili kod lekara ili u krevetu sa duplom dozom analgetika. I zato budite oprezni. Ne nadmećite se sa decom, ni sa vašim ispisnicima, posebno ako niste u dobroj formi, a naročito ne nakon obilnog obroka.
A kad je već o deci reč, držite ih na oku i ne dozvolite da ugroze ni sebe ni druge. Ako pravite roštilj ili „okrećete nešto na ražnju“, sklanjajte ih od vatre, a od njih sklanjajte sve čime bi mogli da se povrede. Takođe, ne smete ni da dozvolite da svojim nestašlucima i nesmotrenom igrom ugrožavaju i ometaju druge izletnike.

I za kraj, još jedno podsećanje! Ako morate da vozite, zaboravite na alkohol! Da, i pivo je alkohol. Ne, neće ispariti ako optrčite dva kruga oko drveta. Ne, neće gomila ćevapa da neutrališe čašicu, dve domaće rakije koju ste popili pre ručka.
Znači, ako vozite, ne pijete.
Čak i ako ste ubeđeni da ste najbolji vozač na svetu, vaše mišljenje neće deliti saobraćajci koji će danas (hvala im) pojačati kontrolu na putevima i koji će vas kazniti, ukoliko zaslužite, u skladu sa Izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, koje važe od pre mesec dana.
Dozvoljena količina alkohola u krvi vozača smanjena je sa 0,3 na 0,2 promila, povećanje su kazne za prekoračenje brzine, dok su one za nevezivanje pojasa duplirane.

Za nasilničku vožnju (preticanje kolone preko pune linije, prolazak kroz crveno svetlo i za vožnju sa više od dva promila alkohola u krvi) predviđen je obavezan zatvor od 30 do 60 dana ili kazna rada u javnom interesu od 240 do 360 sati, 14-16 kaznenih poena i devet meseci zabrane upravljanja vozilom. Za nevezivanja pojasa kazna iznosi 10.000 dinara, a fokus će biti stavljen i na kontrolu nesavesnih roditelja koji nisu obezbedili sedišta za prevoz dece. Za roditelje koji dete voze na mestu vozača predviđena je kazna od 100.000 do 120.000 dinara, zabrana upravljanjem motornim vozilom od najmanje osam meseci i 13 do 15 kaznenih poena. A za prevoz dece na mestu suvozača kazna iznosi do 40.000 dinara i pet do sedam kaznenih poena. Svako dete koje je niže od 135 centimetara moraće imati auto-sedište ili podmetač.

I kao što rekosmo na početku... Lepo se provedite i čuvajte se nevolja.
Srećan vam Praznik rada!

Foto: mabelAmber-pixabay,HaiBaron-pixabay,jennie-clavel-unsplash

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Ranac za vrtić Dog Blue 100449
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.299,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Šatori 55900CT
Šator vigvam  55900
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.680,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno