10.02.2018.

Baš je lepo biti mama

Možda ćete ponekad zavideti koleginicama koje redovno izlaze i vikendom spavaju do podne kad se vi vraćate iz parkića; mlađim sestrama iz familije jer su kupile treći par čizama ove zime, a vi plaćate treću ratu za rekreativnu s vrtićem; svima koji su ispavani; svima koji nose čistu odeću umesto majica umazanih bebećim kašicama; svim ženama koje ne znaju šta su grčevi, nicanje zuba, posekotine i oderotine na malim kolenima; sve vaše vršnjakinje kojima se nije cepalo srce jer im beba plače zbog dadilje s kojom mora da se ostane, ali i one koje nisu preživljavale temperaturu koja ne pada i noćne strahove od Baba Roge...

Možda kao MAMA nećete imati mnogo toga, možda nećete ni moći mnogo toga, ali ćete zato uvek...

Imati poseban odnos s detetom

Vi ćete, ako izuzmeno akušere, babice i neonatologe biti prva osoba koja će vaše dete uzeti u ruke, priviti na grudi i sa njim uspostaviti vezu koja će do kraja vaših života biti jedinstvena i posebna. Tu sponu, koja će nastati u trenutku kad postanete MAMA, više ništa nikada neće moći da zameni.

Imati nekoga da vas zabavlja

Slatki su i zabavni i kad se smeju, i kad počinju da puze, i kad počnu da izgovaraju prve reči, i da hodaju, i da đuskaju, i da se zaljubljuju, i da vam pevaju, i da vam prepričavaju anegdote iz vrtića, i da „ogovaraju“ bake i deke, i da vas imitiraju, i kad vas namerno prskaju dok ih kupate...
S decom će, čak i u danima kad je teško, uvek biti više zabave i smeha.

Imati nekoga da vas usreći

Svaka MAMA ume da bude tužna, nezadovoljna, zabrinuta, rastrzana, umorna, bezvoljna, ali MAMA ima dete koje će da je usreći. Nek’ je to tren, nek’ je to sitnica, niko ne ume da razgali i usreći kao rođeno dete. Ono bolje nego iko drugi zna da vas podseti šta je istinski važno i šta je istinska sreća, a ona je njemu najlepša i kad nema frizuru, i kad ima koji kilogram viška, i kad joj ručak zagori... Za njenu sreću dovoljan je samo jedan poljubac.

Sticati nove prijatelje

Majke se svakodnevno viđaju s drugim majkama, očevima, bakama i dekama u parku, vrtiću, igraonicama i dečjim rođendanima. Neki od njih im se neće dopasti, pa će s njima razmeniti tek koju reč, s drugima će imati mnogo zajedničkih tema koje se ne tiču samo dece, s nekima će postati istinski prijatelji.

Biti najbolja verzija sebe

Niko od nas nije savršen ni u čemu, pa tako ne postoji ni savršena MAMA. Važno je da pružite detetu puno ljubavi i prave smernice za život, da se uvek trudite da budete najbolji što možete. Ako vam dete veruje i ako ste vi njegov uzor, samo držite pravi kurs, idite korak po korak, rešavajte problem po problem i radujte se danima i godinama u kojima ćete uživati u činjenici da ste odgajili dobrog čoveka.

Foto: guiainfantil.com, playbuzz.com, itmama.jp, quietrev.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno